tisdag 2 november 2010

Pingvin-vaka!

Nu behover jag er hjalp!

Kolla pa den har bilden. Den ar tagen i ett kopcenter i Dunedin, har ar det i dag 20 grader varmt, solen skiner pa klarbla himmel och man skulle val kunna jamnfora vadret med en typisk junidag i sverige. Bara det att har ar det den andra november dvs. ca 2 manader kvar till julafton. Ni ser granen, ellehur? Jag kan inte riktigt fa ihop det har med hur de firar sin jul har. De har liksom granar och julgranspynt har ocksa, det kanske kanns ok men det roligaste och mest konstiga ar att de har sno pa julpynten ocksa, blir inte det lite fel?
Till nagot annat vi har alltsa lamnar vart alskade Queenstown for att atervanda mot ostkusten. Dunedin var malet ifran Cornwell igar och resan gick bra. Efter att vi legat i solen typ fyra timmar inklusive frukost i graset. Underbart.
Hade som mal att aka ut till Otago/Penusiola eller hur det stavas for att kolla in, sjolejon, albatross, salar och pingviner. Och check for allt, utom sjolejon for de hade gomt sig.
Fageln i mitten pa den har tavlan ar en Albatross och den ser ut som en fiskmas och det var precis vad vi trodde det var dar de flog i luften tills de kom brevid en riktig fiskmas och vi fick se dess storlek. Det finns bara ett stalle i varlden man kan se de sa nara och dar var vi igar. 3,5m kan deras vingbredd na upp till. Royal Albatross, det var overkligt och inte konstigt att Lonley Planet beskriver de som: - Ett av djurvarldens underverk!
I skymningen skulle vi ocksa vid denna stranden som Mats star vid, (Pilot Beach) kunna se Bluenose Pingviner.
De skulle komma simmande fran vattnet nar solen gatt ner for att vandra upp for berget till sina ungar som vantar pa mat. Tyvarr blev det for morkt innan de val kom sa var kara mobilkamera lyckades inte fa nagon bra bild. (blixtforbud)
"Men vi minns hur de kommer upp fran vattnet, hur de skakar av sig och gungar och hoppar upp for berget. Sedan hur vi sitter pa graset och de gar en meter ifran oss som om ingenting i varlden skrammer de for att gora sina dagliga rutiner. Det var coolt!"
Nar vi vantade pa kvallen och pingvinerna sitter vi en stund i bilen och hopp och hej sa har vi en stor fiskmas precis framfor rutan. Den var nog ledsen att den inte fick sa mycket uppmarkssamhet som de andra djuren pa berget.
Ett grymt berg fullt av djur. Albatross, fiskmasar i tusental, salar och pingvinvaka. Synd bara att vi inte fick se nagra sjolejon mer an pa bild. Men det ar som Mats sa, -det har vi ju sett innan pa zoo nar de leker med bollar!

Verkligheten ar obeskrivlig, men nu har jag gjort ett forsok.

Inga kommentarer: