onsdag 10 november 2010

Christchurch.

Har kommer den sanna historien om staden Christcurch i sin helhet. Den 4:e september i ar drabbades staden av en jordbavning som nadde upp till 7.1 på Richterskalan. Jag har aldrig varit pa en plats efter att nagot sadant har hant, men nu har vi.

Nar vi rullade in i CC i fredags hann vi sucka ett antal ganger i bilen over hur mycket vagarbete det var overallt och hur sakta trafiken gick framat pagrund av det. Myshetsfaktorn over staden vi skulle tillbringa nastan en vecka i var ganska lag i den stunden.

Men sa kom vi pa det, earthquake. Och helt plotsligt sag vi hela staden med andra ogon. Det ar obeskrivligt att forklara med ord, men det ar skrammande vad jorden kan gora. Forsta tre natterna bodde vi dar det inte blivit speciellt paverkat av skakningarna, men for att testa lite nytt flyttade vi i mandags till ett annat stalle...

Pa vaggarna dar vi bor nu ursaktar agarna for att att renovering pagar och vi kan inte ta oss fram overallt pga att huset blivit alvarligt skadat och darfor att farliga platser att befinna sig pa. Utanfor huset ser vi en gata som har dott ut helt. Byggnaderna ar inte tillatna att ga in i och vaggar och tak kan rasa vilken stund som helst..

Igar skulle Mats och jag ga ut, andra gangen har i Christchurch och efter tva kvallar kan vi sammanfatta med att mycket uteliv har forsvunnit sedan den 4:e september, manga bra stallen (alla som rekomenderas i Lonley Planet) har tvingats stanga, for alltid eller tillfalligt. Det ar skrammande.

Imorgon ska vi aka ifran Nya Zeeland och framfor oss har vi tva veckor i USA - Los Angeles. Vi ar klara med den har on nu och efter fem dagar i Christchurch ar bade Mats och jag ganska overens om att det ar minst sagt tillrackligt. For tva manader sedan var detta en rolig stad att upptacka, en dtad man blir odmjuk av att fa se. Det finns sa mycket som kan ske som vi manniskor inte kan paverka. Saker som kan forandra livet, totalt och radikalt pa ingen tid alls. Nu ar Christchurch enligt min mening en mer eller mindre dod stad. Men bortsett fran den skadade delen en vacker stad som behover hamta andan och komma tillbaka.

Det kan bli en lang vag att vandra...

Inga kommentarer: